Nieuwsberichten

Nieuwe kleineondernemersregeling (KOR) vanaf 1 januari 2020

De kleineondernemersregeling (KOR) verandert vanaf 1 januari 2020. U kunt dan kiezen voor een vrijstelling voor de omzetbelasting (btw) als u in Nederland bent gevestigd en niet meer dan € 20.000 omzet in een kalenderjaar hebt. Wat in grote lijnen de verschillen zijn tussen de huidige KOR en de nieuwe KOR ziet u in onderstaande tabel. Uw keuze moet uiterlijk 20 november bij de Belastingdienst binnen zijn als u mee wilt doen vanaf 1 januari 2020.

Personenvennootschap in nieuwe jas?

Minister Dekker, voor Rechtsbescherming, wil het voor ondernemers makkelijker maken om samen een bedrijf te starten en te exploiteren. De huidige regels voor personenvennootschappen (vof, cv en maatschap) gaan op de schop. Nu zijn ze nog verspreid over meerdere wetten en komen ze deels uit 1839. Door ze moderner en eenvoudiger te maken, sluiten ze beter aan bij de huidige praktijk.

Geen naheffing bij verhoging btw-tarief

Het kabinet wil ondernemers niet belasten met extra administratieve lasten bij de aangekondigde verhoging van het verlaagde btw-tarief van 6 naar 9 procent. Daarom zal de Belastingdienst niet gaan naheffen op in 2018 betaalde prestaties die pas in 2019 gaan plaatsvinden.   Dit heeft staatssecretaris Snel van Financiën in een debat met de Tweede Kamer aangekondigd.

Lees het complete bericht

Nieuwe tarieven per 1 januari 2024

Door almaar stijgende softwarekosten zal Jakowe Advies per 1 januari 2024 werken met een nieuw uurtarief van 60 euro ex. Btw. Wil je weten wat dat voor jou betekent, kijk dan in de tabel hieronder voor een indicatie.

WerkzaamhedenOude tariefNieuwe tarief
Aangifte inkomstenbelasting55 euro60 euro
Partneraangifte inkomstenbelasting85 euro90 euro
JaarwerkVanaf 330 euroVanaf 360 euro
Aangifte omzetbelastingVanaf 27,50 euroVanaf 30 euro
Aangifte VennootschapsbelastingVanaf 330 euroVanaf 360 euro
Deponering KvK15 euro20 euro
Salarisadministratie7,50 euro per loonstrook8 euro per loonstrook
Getoonde prijzen zijn exclusief Btw.

Bijzonder uitstel van betaling aanvragen Belastingdienst


Met het online formulier ‘Verzoek bijzonder uitstel van betaling voor 3 maanden’ vraag je automatisch in 1 keer uitstel aan voor alle aanslagen inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting (btw) en loonheffingen.

Als je dit formulier instuurt, legt de Belastingdienst voor al deze aanslagen de invordering direct stil voor een periode van 3 maanden. Je hoeft daarvoor verder niets te doen.

Let op!

Blijf op tijd aangifte doen. En wacht tot je een aanslag hebt ontvangen. Pas dan kan je bijzonder uitstel van betaling aanvragen. Als er nog geen aanslag is, kan de Belastingdienst je verzoek niet in behandeling nemen.

Hoe werkt het?

Je logt in met je DigiD.

De Belastingdienst heeft gekozen voor deze manier van inloggen omdat dit formulier ook is bedoeld voor zzp’ers en eenmanszaken. Met DigiD kan iedere ondernemer snel, gemakkelijk en veilig inloggen.

Is je onderneming een rechtspersoon? Dan moet een werknemer, of een fiscaal dienstverlener, inloggen met zijn eigen DigiD.

De DigiD waarmee je inlogt, wordt niet opgeslagen. De Belastingdienst zal deze verder ook niet gebruiken. In het formulier vul je de gegevens in van het bedrijf, inclusief je RSIN of BSN. De Belastingdienst gaat uit van die gegevens.

RSIN of BSN?

Heb je je als eenmanszaak of zzp’er ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Dan ben je daar geregistreerd met je BSN (burgerservicenummer). Heb je je onderneming ingeschreven met een andere rechtsvorm? Dan heb je van de Kamer van Koophandel een RSIN (Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatienummer) gekregen.